boekentips

 

 

Het moge bekend zijn dat boeken lezen een goede manier is om je taalvaardigheden te vergroten. Het is prettig om een boek te kiezen dat niet te moeilijk is – en er zit veel verschil in. Harry Potter staat natuurlijk bekend als kinderboek, maar is echt nog niet zo makkelijk.

Ik wil hier graag een paar van mijn favorieten beschrijven.

Het eerste boek is: Model – A Memoir van Cheryl Diamond.

Dit verhaal zal waarschijnlijk iets meer meisjes/vrouwen aanspreken dan jongens. 😉 Het boek gaat over Cheryl, die op haar veertiende naar New York gaat om het te gaan maken als Model. Ze vindt een exlusief modellenbureau dat enthousiast over haar is. Diamond heeft een levendige manier van schrijven en is erg goed in het neerzetten van haar karakters. Bovendien zijn haar beschrijvingen van de modellenwereld en het leven in New York erg interessant en boeiend geschreven.

Een andere favoriet zal bijna net zo bekend zijn als Harry Potter, komt ook uit hetzelfde genre (fantasy). Het gaat om Twilight van Stephenie Meyer.


Los van de fantasy-elementen, schrijft Meyer een heel geloofwaardig verhaal over tiener Bella die verhuist naar het sombere Forks. Ze gaat daar naar de middelbare school en heeft te maken met onzekerheden waar menig tiener zich in zal kunnen herkennen. 

Het boek was in grote hit in Amerika, net als in Nederland en is ondertussen ook verfilmd.

Voor jongere en minder ervaren lezers, raad ik de kinderboeken aan van Roald Dahl, Charlie and the Chocolate Factory en Mathilda bijvoorbeeld. Voor degene die het verhaal niet kent: Charlie and the Chocolate Factory gaat over een arm jongetje dat een prijs wint: hij mag naar de chocoladefabriek van Willie Wonka. Dat is niet zomaar een fabriek. Stel je een pretpark voor waar alles gemaakt is van chocola en andere lekkernijen! Charlie beleeft er de meest fantasierijke avonturen!

Mathilda gaat over een hoogbegaafd meisje in een niet zo’n begaafde familie. Haar ouders kunnen niet zo veel met haar intelligentie. Dit zorgt voor veel vervelende situaties. Gelukkig krijgt Mathilda hulp van een lieve juf. Beide boeken zullen -nog altijd- een breed (kinder-)publiek aanspreken, zowel jongens en meisjes.

Een boek dat ik niet gelezen heb, maar waarvan ik wel denk dat het leuk is voor jongere lezers (twaalf tot zestien jaar) is The Face on the Milk Carton over een tiener die erachter komt dat haar liefhebbende ouders haar misschien wel als klein meisje ontvoerd hebben! 

Als laatste: lezen is hartstikke leuk mits je een boek hebt dat je aanspreekt. Als je een boek kiest om je taalvaardigheden te vergroten, kies dan niet voor het dunste boekje omdat je dan in ieder geval nuttig bezig bent, maar kies voor het boek dat je het meeste aanspreekt. Het is zo veel leuker tijd te besteden aan iets dat je aanspreekt, dan dat je gaat zitten met iets dat je eigenlijk helemaal niet interesseert. Leesplezier begint met een goede keuze maken.

Have fun! :-)